oblouk

Jak topit úsporně a efektivně?

Jak topit úsporně a efektivně?

Venkovní teploty poprvé v tomto roce padají k bodu mrazu a lidé začínají topit. Víte, jaké zásady byste měli dodržet, abyste netopili zbytečně moc? O tipy se podělil Jakub Tobiáš ze společnosti LAMA energy.

Zkontrolujte radiátory

Nejčastější chybou, kterou lidi dělají přes jarní a letní sezonu, je úplné vypnutí termostatické hlavice. Tím zůstává ventil ve stlačené poloze a může jednoduše zatuhnout. Pokud jsou trubky vedoucí k topení teplé, ale radiátory netopí, může toto být hlavní problém. Odejměte hlavici a zjistěte, zda se ventil pohybuje. Pokud ne, bude potřeba zásah topenáře. Jste-li ale zruční, můžete si pomoct i sami. Obvykle postačí vzít dostatečně úzký a plochý předmět, kterým ventil uvolníte.

Odvzdušnění radiátorů

Při začátku topné sezony byste měli nechat hlavice otevřené naplno. Tím se do radiátorů dostane teplá voda a vzduchové bubliny v topné soustavě vystoupají až do nejvyšších pater, kde obvykle bývá umístěný odvzdušňovací ventil. „Odvzdušnění pak stačí provést jednou, a to otočením odvzdušňovacího ventilu. Otevírejte ho pomalu a opatrně a připravte si pod něj nějakou nádobu, do které poteče voda,“ říká Jakub Tobiáš z LAMA energy.

Dostatek prostoru před radiátory

Před radiátory by neměly být žádné velké kusy nábytku a průchodu tepla mohou bránit například i závěsy. Ujistěte se tedy, že před topením nic nemáte. „Pokud byste tento krok neudělali, zpravidla budete vytápět na vyšší teplotu a déle, protože bude déle trvat, než se teplo dostane do místnosti,“ dodává Tobiáš.

Zjistěte, kde fouká

Zkontrolovat byste si měli i izolaci. Profukovat může okny nebo pod dveřmi, a tím přicházíte o drahocenné teplot. Zkontrolujte si tedy těsnění a případně ho vyměňte. Pokud najdete netěsnosti mezi rámem oken a zdí, vytmelte je. Na škvíry pode dveřmi mohou pomoci lišty. Pokud máte okna ve špatném stavu, zvažte jejich výměnu nebo instalaci venkovních rolet, které navíc oceníte i v létě.

Snižte teplotu

„Optimální teplota v místnosti je 21 °C. V ložnici by pak měla být maximálně kolem 18 °C. Nastavte si termostat a nepřetápějte. Pokud jedete na delší dobu pryč, topení nevypínejte, ale teplotu temperujte. Ideální je nechat teplotu v rozmezí 13 – 15 °C. Byt po návratu rychleji vytopíte,“ vysvětluje Jakub Tobiáš.

Větrejte efektivně

V podzimním a zimním období, jakmile klesnou teploty, nikdy nevětrejte tzv. na větračku. Bude vám akorát z místnosti unikat teplo a vzduch se stejně nevymění. „Daleko efektivnější je větrat krátce a intenzivně. Každý den ráno například otevřete všechna okna dokořán a udělejte průvan. Tím vyměníte všechen vzduch a teplota se skoro nesníží,“ uzavírá Jakub Tobiáš za LAMA energy.

doublearrow zpět na výpis novinek