oblouk

Nepodložené snížení měsíčních záloh není dobrý nápad. Problém to neřeší, jen odsouvá.

Nepodložené snížení měsíčních záloh není dobrý nápad. Problém to neřeší, jen odsouvá.

V dnešní době se všichni snažíme přijít na způsoby, jak snížit výdaje za energie. Jedním z nich je i snížení měsíčních záloh. Mělo by být ale podložené a odrážet reálnou spotřebu. Mnoho dodavatelů vám navíc zálohy ani nesníží, pokud nedoložíte, že se spotřeba opravdu snížila, například fotografií měřidel s datumem i víckrát za sebou.

Nečekaně vysoké vyúčtování

Ideální stav při ročním vyúčtování od vašeho dodavatele energií je takový, kdy nevzniká přeplatek, ani nedoplatek. Pokud jste v situaci, kdy vám vznikl přeplatek, může být vrácená částka příjemným bonusem. Na druhou stranu jste celý rok zbytečně přepláceli. Pokud však máte zálohy nastavené moc nízko, pravděpodobně se ocitnete tváří v tvář nečekaně vysokému nedoplatku. Ten je navíc potřeba zaplatit v řádném termínu a najednou a může způsobit mnohem větší finanční tíseň, než kdybyste platili zálohy podle vaší reálné spotřeby.

Jak energeticky náročný je váš domov?

Místo snahy o snížení záloh hledejte problém již na začátku, tedy v tom, jak energeticky náročný je váš domov a kde lze ušetřit. Odpověď na tuto otázku se často skrývá ve starých spotřebičích, neefektivním využívání energie, ve špatných zvycích (nezhasínání, nepřetržitě tekoucí voda apod) nebo v nedostatečné izolaci.

A zatímco některé zásahy spočívají jen v drobných úpravách každodenních zvyků, kvůli některým je potřeba sáhnout hlouběji do kapsy. Dlouhodobým řešením je například zateplení, pořízení fotovoltaiky nebo tepelného čerpadla. V krátkém časovém úseku tak budete muset investovat nemalé množství peněz, avšak v dlouhodobém horizontu ušetříte mnohem více.

Důležité je také zohlednit sezónní výkyvy spotřeby energie. Například v zimních měsících mohou být náklady na vytápění vysoké, zatímco v letních měsících mohou být vyšší náklady na chlazení. Nepodložené snížení měsíčních záloh může vést k nedostatečnému pokrytí těchto sezónních výkyvů a opět k nečekaným vyúčtováním.

Audit spotřeby energií

V některých případech je lepší se obrátit na odborníky, kteří se specializují na energetickou efektivitu a spotřebu energie. Mohou provést audit spotřeby energií a poskytnout přesnější informace o tom, jakým způsobem lze snížit spotřebu energie a související náklady.

Změna dodavatele

Ušetřit můžete také tím, že změníte dodavatele, který nabízí výhodnější podmínky a levnější ceny plynu a elektřiny. Blíží-li se vám konec fixačního období, poohlédněte se po konkurenčních nabídkách. Český dodavatel LAMA energy teď například nabízí smlouvu pro nové zákazníky bez závazku s dobou fixace na jeden měsíc. Ceny energií jsou pro nové zákazníky hluboko pod vládním stropem.

doublearrow zpět na výpis novinek