oblouk

Aktuální vývoj cen energií – dodavatelé nabízejí tarify hluboko pod vládním stropem

Aktuální vývoj cen energií – dodavatelé nabízejí tarify hluboko pod vládním stropem

Odborníci posledních pár měsíců mluví o blížícím se konci energetické krize. Například ceny elektřiny od letošního jara postupně klesají, a pokud nedojde k neočekávanému dramatickému výkyvu, už se jejich opětovný růst neočekává. To má vliv i na nabídku současných dodavatelů a cenu pro koncové spotřebitele. Jak vypadá aktuální nabídka tarifů a co to znamená pro odběratele?

Cena elektřiny se skládá běžně ze dvou částí, neregulované a regulované složky. Tzv. neregulovaná cena je odvozena od ceny silové elektřiny na burze a marže dodavatele. Má podobu pevné měsíční sazby a rozlišuje se cena elektřiny ve vysokém a nízkém tarifu. Tuto cenu dodavatel energií může ovlivnit. Oproti tomu regulovaná cena je stanovena Energetickým regulačním úřadem a zahrnuje mimo jiné i náklady spojené s výrobou a distribucí elektřiny nebo třeba s údržbou distribuční sítě. Do této ceny se promítá i poplatek za obnovitelné zdroje energií. Regulovaná cena tvoří minimálně polovinu celkové ceny a je to právě ta část, kterou dodavatel nemůže ovlivnit.

Jak funguje cenotvorba

Pro pochopení vývoje cen elektřiny je potřeba pochopit, jak funguje burza s elektřinou. Elektrická energie se bohužel nedá nijak efektivně skladovat, proto je u této komodity klíčové, aby se nabídka rovnala zhruba aktuální poptávce. Na burze se tedy setkává poptávka po elektřině a nabídka jednotlivých elektráren, které si samy nastavují cenu elektřiny a určují si množství, které jsou schopné vyrobit. Při nasycování poptávky se postupuje obvykle od nejnižších cen. Ten poslední, a tedy i nejdražší zdroj energie, který slouží k uspokojení poptávky, má následně vliv na cenu pro celý trh. Čím je tedy větší poptávka po energiích, tím vyšší je i výsledná cena, protože ji určují dražší elektrárny.

Velcí dodavatelé na trhu často nakupují elektřinu na burze na několik měsíců – nebo i let – dopředu. Nekupují ji kvůli skladování fyzicky, ale zajišťují si její cenu na domluvené období. To je také důvod, proč se růst nebo i snižování cen na burzách propisuje do konečné ceny na vyúčtování odběratelů až s určitým odstupem. Díky tomuto způsobu nákupu elektřiny si zákazníci mohou zajistit fixaci ceny na několik následujících let.

Zajímavé aktuální nabídky

Energetická krize je pomalu u konce, zní z úst odborníků na energetický trh čím dál častěji. Jejich slova potvrzuje i klesající velkoobchodní cena elektřiny, která se po dlouhé době dostala na úroveň necelých čtyř tisíc korun za megawatthodinu. To umožňuje větší konkurenceschopnost větších i menších hráčů na trhu, kteří si mohou dovolit nabídnout svým zákazníkům opět výhodné tarify s cenou hluboko pod stanoveným vládním stropem.

Například tuzemský nezávislý dodavatel elektřiny a plynu LAMA energy nově svým zákazníkům nabízí jednu megawatthodinu elektrické energie za 3 265 korun, která je nižší o 46 % v porovnání s vládním cenovým stropem. V následujících dvanácti měsících tak při zachování stejné spotřeby ušetříte šest a půl tisíce korun. LAMA energy je tradiční český dodavatel energií s vlastní těžební infrastrukturou na jižní Moravě a je součástí silné skupiny společností LAMA ENERGY GROUP.

doublearrow zpět na výpis novinek