oblouk

Dražší energie nutí domácnosti k větší soběstačnosti

Dražší energie nutí domácnosti k větší soběstačnosti

Plošné zdražování energií není žádnou novinkou a vyšší náklady trápí nejen domácnosti, ale i firmy, jejichž účty za elektřinu a plyn jsou mnohdy v řádech statisíců. Odborníci přitom nepředvídají, že by se ceny v brzké době vrátily na původní úroveň, a čím dál více lidí tak hledá způsob, jak být energeticky více soběstační.

Z dlouhodobého hlediska je totiž energetická soběstačnost jednou z mála odpovědí, které dávají smysl. A vysoké pořizovací náklady už nejsou tak odstrašující. Ve srovnání s ročními náklady, které na energie vynaložíme, se dokonce mohou zdát zanedbatelné.

Vyšší zájem o moderní a efektivní technologie, které zajistí větší energetickou soběstačnost jednotlivých domácností, potvrzují i zástupci LAMA home, nejmladší divize českého energetického holdingu LAMA ENERGY GROUP.

Zvýšila se poptávka po zřízení podlahového topení, systémů zajišťujících rekuperaci a zejména po vlastních fotovoltaických elektrárnách. Častěji také lidé vyhledávají komplexní technologické řešení na míru. To na trh nově přináší i LAMA, u které mohou zákazníci nechat naplánovat a následně zrealizovat vše, od plynu a elektřiny přes klimatizaci až po SMART home koncept.

Moderní a efektivní dům, který se v budoucnu dovede přizpůsobit novým trendům a technologickým inovacím, totiž v následujících letech bude šetřit nejen starosti a čas, ale především peníze. Na mnoho projektů je navíc možné získat dotace. Například o dotaci na fotovoltaiku mohou žádat všichni majitelé a stavebníci rodinných domů, nabyvatelé nových rodinných domů a dokonce i rekreační objekty, které však podléhají podmínce, že v nich má daná osoba trvalý pobyt alespoň po dobu dvou let. Teoreticky si tak fotovoltaiku lze nechat zřídit i na chatu.

Díky dotacím lze pokrýt až 50 % nákladů na pořízení fotovoltaiky, částku lze ovšem zvýšit kombinací s dalšími možnostmi, jako je například domácí dobíjecí stanice. Byrokracii a papírování si ovšem většinou bere na svá bedra společnost, na kterou se zájemci o fotovoltaiku obrátí. A pokud tomu tak není, je vhodnější zvážit dodavatele, který žadatelům s vyřízením pomůže.

Tutu službu nabízí i LAMA energy, která svým klientům nabízí kompletní realizaci všeho jako jednoho celku. Vše je zároveň navázané na aktuální legislativu. A co vlastně fotovoltaika je a jak funguje?

Fotovoltaická elektrárna

Fotovoltaika vyrábí elektřinu ze slunečního záření, obsahuje panely zahrnující  fotovoltaické články, což jsou plošné polovodičové diody. Jakmile sluneční paprsky dopadnou na článek, vznikne uvnitř fotoelektrický jev a dojde ke vzniku elektrického proudu. Nevyužitou elektřinu lze zároveň skladovat, a to díky tzv. tepelným zásobníkům nebo díky bateriovému systému. Někteří dodavatelé energií navíc nevyužitou elektřinu odkupují zpět.

Z dlouhodobého hlediska je fotovoltaika dlouhodobě úspornější a především vede k větší energetické soběstačnosti. Obvykle se uvádí návratnost 7-10 let, některé domácnosti však dosáhnou plné návratnosti již za pět let.

doublearrow zpět na výpis novinek