oblouk

Jak prát efektivně a ušetřit?

Jak prát efektivně a ušetřit?

Praní je a nejspíš vždy bude věcným tématem, které nedá spát spoustě domácnostem. Na kolik prát, jaké prádlo prát, kdy prát, nebo jakou pračku vybrat? Otázky, které si každý alespoň jednou za život položí. Víte ale, jak prát s efektem a zároveň ulevit vašemu domácímu rozpočtu?

Pokud máte doma pračku, tak musíte počítat s náklady za elektřinu, vodu, ohřev vody a a také za spotřebu pracího prášku, který rovněž není zadarmo.

Štítky jako první krok

Při výběru jakéhokoliv spotřebiče zkontrolujte energetické štítky. Většina spotřebičů se již vyrábí v kategorii A. Běžně se tedy setkáme se spotřebiči se štítky A+ až A+++. Štítky A+++ vaše úspory rozhodně do budoucna navýší. Energetické štítky u praček vám také prozradí roční spotřebu elektřiny a vody, účinnost odstřeďování a hlučnost během praní.

Perte na méně

Běžné oblečení jako jsou trička, košile, nebo kalhoty perte na 40°C. Vyvařujte a předpírejte, pokud je to opravdu nutné – například máte oblečení velmi znečištěné od omáčky, či krve. Každopádně vyvářku jako takovou je dobré udělat přibližně jednou za 3 až 6 měsíců, abyste vyčistili a propláchli odtoky pračky. Jinak riskujete, že se vám odtok v průběhu času může zanést. Vyvařovat můžete utěrky, ručníky, nebo roušky.

Spotřeba elektřiny klesne pouhým snížením prací teploty – pokud teplotu vody snížíte o 30°C (z 90°C na 60°C), tak spotřeba elektřiny klesne až o ¼.

O praní přemýšlejte

Přemýšlejte o tom, kdy budete prát, abyste pračku zcela naplnili a neprali pouze poloviční várku. Je vhodné tedy dopředu naplánovat, kdy budete čisté prádlo potřebovat. Ve chvíli, kdy narychlo perete dvě trička, abyste si je mohli přibalit s sebou na dovolenou, moc energie neušetříte.

S LAMA energy ušetříte až 13 000 Kč* za 2 roky. Nejlevnější dodavatel elektřiny a plynu!

V momentě, kdy máte doma rozdílné sazby elektřiny v průběhu dne, snažte se načasovat praní na správnou dobu s levnější elektřinou. V dnešní době máte dokonce možnost odloženého praní.

Uspořit můžete také na pracím prášku. Pamatujte, že více prášku neznamená, že vaše prádlo bude více čisté. Používejte kvalitní prášek a perte na 40°C. Pračky si v dnešní době s vaším prádlem hravě poradí.

doublearrow zpět na výpis novinek