oblouk

Česko sužují vedra. Jak ochladit váš domov i bez klimatizace?

Česko sužují vedra. Jak ochladit váš domov i bez klimatizace?

Venkovní teploty v posledních dnech překračují únosnou hranici, a to se promítá i do našich domovů. Jak efektivně ochladit domácnost bez použití energeticky náročné klimatizace? Přečtěte si tipy, které významně sníží náklady na energie a pomohou vám v domácnosti udržet příjemnou teplotu i během horkých letních dnů.

Větrejte správně

To nejhorší, co můžete během parných dnů udělat, je mít během dne otevřená okna. Větrejte ideálně přes noc a ráno. Nejpozději dopoledne však všechna okna zavřete. Zabráníte tím vpuštění horkého vzduchu dovnitř. Okna opět otevřete až večer, když se venku trochu ochladí. Pokud chcete zamezit, aby vám dovnitř létali komáři a jiný hmyz, nainstalujte si do oken sítě proti hmyzu. Díky tomu můžete bez obav větrat a zároveň mít rozsvícená světla.

Okna přes den zatemněte

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zabránit přehřívání vašeho domova, je kompletně zatemnit okna během dne. Použijte venkovní žaluzie, závěsy nebo rolety. Horké dny většinou nejvíce odnášejí podkrovní pokoje a byty. V nich se vyplatí na střešní okna pořídit termoizolační rolety. Investice do nich je sice vyšší než do klasických závěsů, ale v létě za ně budete rádi.

Pozor na nastavení termostatu

Pokud doma klimatizaci máte, ale nechcete ji tak často zapínat právě kvůli snížení výdajů za energie, dejte si pozor na správné nastavení termostatu. „Během vaší nepřítomnosti by měl být termostat nastavený na vyšší teplotu a klimatizace by se měla ideálně spínat až těsně před vaším příchodem domů z práce. Spíše se snažte doma udržet příjemné teploty jinými způsoby, správným větráním a zatemněním oken. Nezapomínejte také na to, že příliš časté chlazení na nízké teploty může způsobit i zdravotní problémy. Klimatizace by vždy měla být nastavená na teplotu maximálně o 5° C nižší, než je venkovní teplota,“ upozorňuje Jakub Tobiáš z LAMA energy.

Využívejte spotřebiče chytře

Spotřebiče v domácnosti generují teplo. Během horkých dnů je vhodné minimalizovat jejich používání. „Trouby nebo sušičky používejte brzy ráno nebo později večer, když je venku chladněji. Zajímavé je také to, že LED žárovky generují méně tepla než klasické žárovky. Zároveň jsou i úspornější, vyplatí se je tedy pořídit,“ dodává Tobiáš.

Udržení chladného domova bez klimatizace je nejen možné, ale také velmi efektivní. Kombinací správného větrání a stínění můžete významně snížit teplotu v interiéru.

Pokud používáte klimatizace a bojíte se vysokých účtu za elektřinu, zrevidujte svou stávající smlouvu s dodavatelem energií. Zdá-li se vám nevýhodná, zvažte možnost přejít k jinému dodavateli. U LAMA energy nyní najdete výhodný tarif s fixovanou cenou až do konce roku 2025. LAMA energy novým klientům navíc k tarifu nabízí i bonus v podobě internetové televize na 1 rok zdarma, což představuje další úsporu.

doublearrow zpět na výpis novinek