oblouk

Nastavení záloh na energie: Jak se vyhnout nepříjemným překvapením?

Nastavení záloh na energie: Jak se vyhnout nepříjemným překvapením?

Správné nastavení záloh na energie je klíčové pro udržení rodinného rozpočtu v rovnováze a vyhnutí se nepříjemným překvapením na konci zúčtovacího období. V České republice se trh s energiemi neustále vyvíjí, a proto je důležité umět si správně nastavit zálohy na energie tak, aby odpovídaly vaší skutečné spotřebě.

Znáte svou spotřebu?

Prvním krokem ke správnému nastavení záloh je vědět, kolik energie vaše domácnost spotřebuje. Podívejte se na vaše poslední vyúčtování, kde najde informace o celkové spotřebě elektřiny a plynu. To vám pomůže určit, jak by měly být zálohy nastaveny, aby pokryly vaši skutečnou spotřebu. „Zálohy zrevidujte i ve chvíli, kdy se mění počet obyvatel domácnosti nebo když provedete nějaký razantní krok ve smyslu nějakých úsporných zařízení nebo opatření. Dodavatel by vám v tomto směru měl vyjít vstříc,“ říká Jakub Tobiáš z LAMA energy, českého dodavatele elektřiny a plynu.

Pravidelně sledujte svou spotřebu

Pravidelně kontrolujte svou spotřebu energií. Většina dodavatelů svým zákazníkům umožňuje sledovat aktuální spotřebu online na svých zákaznických portálech. Díky tomu můžete včas zareagovat na případné výkyvy a přizpůsobit výši záloh, aby odpovídaly aktuální situaci.

Výpočet záloh

Pro výpočet výše záloh můžete využít nejrůznějších online kalkulaček. Zadejte do nich svou roční spotřebu a aktuální ceny energií. Tím získáte přehled o tom, kolik byste měli měsíčně platit, aby vaše zálohy byly dostatečné.

Komunikujte s dodavatelem

Neváhejte se obrátit na svého dodavatele energií a požádat o pomoc s nastavením záloh. Váš dodavatel má přístup k detailním informacím o vaší spotřebě a může vám poradit s tím, jaké zálohy jsou pro vás nejvhodnější. „Nejvíce ošemetné je většinou nastavit zálohy u nového zákazníka. V takové chvíli je dobré se s dodavatelem poradit. Nebojte se ho ale kontaktovat i v průběhu trvání smlouvy, ať už potřebujete zálohy zvýšit nebo snížit,“ doplňuje Tobiáš.

Zálohy můžete upravit i během roku

Nebojte se během roku své zálohy upravovat. Pokud zjistíte, že vaše spotřeba je výrazně nižší nebo vyšší, než jste předpokládali, kontaktujte svého dodavatele a požádejte o změnu. Díky tomu se vyhnete nepříjemným překvapením na konci zúčtovacího období nebo alespoň nebudete platit každý měsíc zbytečně moc.

Energeticky úsporná opatření

Zvažte implementaci energeticky úsporných opatření, která mohou snížit vaši celkovou spotřebu. Investice do různých úsporných spotřebičů, zateplení domu nebo instalace solárních panelů mohou výrazně ovlivnit, kolik za energie zaplatíte.

„Správně nastavené zálohy na energie vám mohou ušetřit nejen peníze, ale i nervy. Sledujte svou spotřebu, komunikujte se svým dodavatelem a nebojte se upravovat zálohy podle aktuální situace. Budete mít své náklady pod kontrolou a vyhnete se zbytečným nedoplatkům i přeplatkům,“ uzavírá Jakub Tobiáš z LAMA energy.

doublearrow zpět na výpis novinek